SAFE-D 2023 Conference Schedule

THURSD	AY, FEBRUARY 2	37 ti	2 2 2020 00.	nerence Sche	daio				
1 pm			Registration Opens	/Exhibitor Move-In					
2-5 pm	John C	conference Worksho Basic: ESD 101 Carlton, The Carlton La 3 hours • Kalahari A-E	op - w Firm	Preconference Workshop - Advanced: Harassment, Discrimination and Anti-Bias: Essential Guidance for Leaders in the Fire Service • Michael J. McCall, J.D. 2 hours (ends at 4 pm) • Kalahari F-I • Sponsored by VFIS					
6-8 pm	Meet & Greet Reception in the Exhibit Hall								
FRIDAY,	FEBRUARY 3								
7:30 am	Breakfast in the Exhibit Hall • Kilimanjaro Ballroom								
8-9 am	General Session: Keynote: The 88th Legislature and ESDs • 1 hour • Kalahari A-E								
TRACK:	The Basics	Dollars & Sense	Running an ESD	Providing Services	Next Steps	Municipal Issues			
9:15- 10:15 am	Nuts and Bolts of ESDs Kelli Carlton, The Carlton Law Firm Kalahari I/H 1 hour	Budgeting Basics Jessica Frazier, Travis County ESD No. 2 Kalahari G/F 1 hour (FR)	Leadership & Accountability: Are They Trusting YOU?, Part 1 Chief Daniel De Year, Dallas Fire Dept. Zambezi/Nile 1 hour	Understanding the Value of an EMS Provider Brent Smith, Hopkins County EMS Crown Palm/Banyan 1 hour	Personnel Problems and Litigation: Out of Your Control? VFIS Spotlight Session Michael J. McCall, J.D. Acacia/Bamboo 1 hour	Getting Along: How an ESD Works with Cities Chief Robert Abbott, Travis County ESD No. 6 Cypress/Portia 1 hour			
10:15 am	Refreshment Break in Exhibit Hall • Kilimanjaro Ballroom								
10:45- 11:45 am	Records Retention for ESDs Rebecca Hanna, Texas State Library & Archives Commission Kalahari I/H 1 hour (RN)	ESD Sales Tax 101 Jon Granberry & Paula Barr, HdL Companies Kalahari G/F 1 hour	Leadership & Accountability: Are They Trusting YOU? Part 2 Chief Daniel De Year, Dallas Fire Dept. Zambezi/Nile 1 hour	Measuring Performance, Compliance, & Culture in an EMS Organization Keir Vernon, Harris County Emergency Corps Crown Palm/Banyan 1 hour	Bidding and Building: A Legal Perspective Ken Campbell, Burns Anderson Jury & Brenner Acacia/Bamboo 1 hour	ESD Territorial Integrity in a Post SB6 World John Peeler & Krystine Ramon, Coveler & Peeler Cypress/Portia 1 hour			
11:45 am	Conference Lunch: Announcements and Awards • Kalahari A-E								
1 pm	Visit Exhibits • Kilimanjaro Ballroom								
1:15- 2:15 pm	Strategic Planning Chief Mike Montgomery, Harris County ESD No. 16 Kalahari I/H 1 hour (SP)	ESDs and the Public Funds Investment Act Tony Sekaly, Texas CLASS Kalahari G/F 1 hour	Open Meetings Act: Basic Training Becky Casares, Office of the Attorney General Zambezi/Nile 1 hour	Recruiting/ Retention of Service Provider Personnel Chief Brad Landi, Williamson County ESD No. 1 Crown Palm/Banyan 1 hour	Tell Your Story: Winning the "Unwinnable" Election Chief Donnie Norman, Travis County ESD No. 1 & Simon VanDyk, Touch- stone District Services Acacia/Bamboo 1 hour	Sales Tax Sharing Agreements Ken Campbell, Burns Anderson Jury & Brenner Cypress/Portia 1 hour			
2:30- 3:30 pm	Robert's Rules of Order Kirk Overbey, Professional Registered Parliamentarian Kalahari I/H 1 hour (RL)	Appraisal District Operations Chris Connelly, Williamson Central Appraisal District Kalahari G/F 1 hour	Public Information Act: Basic Training Tamara Smith, Office of the Attorney General Zambezi/Nile 1 hour	Operational Perspective: How Not to Get Sued and What to Do if it Happens Chief Chris Barron, Travis County ESD No. 5 & Mark Sanchez, Sanchez & Wilson Crown Palm/Banyan 1 hour	Tell Your Story: Using Social Media, Google Profiles and Websites Scott Webb, Clicktunity & Simon VanDyk, Touchstone District Services Acacia/Bamboo 1 hour	Legislative Legislative Update/Task Force John Carlton, The Carlton Law Firm Cypress/Portia 1 hour (LP)			
3:30 pm		Refreshment Break in Exhibit Hall • Kilimanjaro Ballroom							
4-5 pm	Ethics 101: Conflicts of Interest, Self-Dealing & Related Issues John Peeler & Krystine Ramon,	Recovering the Cost: Fire Service Reimbursement Rachel Williams, Emergicon		Pipeline Emergency Responders Initiative Jay Prothro, U.S. Dept. of		Legislative Update/Task Force (repeat) John Carlton, The Carlton Law Firm			
•	Coveler & Peeler Kalahari I/H 1 hour (EC)	Kalahari G/F 1 hour		Transportation Crown Palm/Banyan 1 hour		Cypress/Portia 1 hour (LP)			

SATURDA	AY, FEBRUARY 4								
7:30 am	Breakfast in the Exhibit Hall • Kilimanjaro Ballroom								
8:30- 9:30 am	General Session: Keynote: The 88th Legislature and ESDs Part 2 • 1 hour • Kalahari A-E								
TRACK:	Basics	Financial	Operational	Transitional	Legal				
9:45- 10:45 am	Nuts and Bolts of ESDs (repeat) Kelli Carlton, The Carlton Law Firm Kalahari I/H 1 hour	ESD Sales Tax: Advanced Topics & Emerging Issues Jon Granberry & Paula Barr, HdL Companies Kalahari G/F 1 hour	EMS 101: What Every Commissioner Should Know Christy Graves, Harris County ESD No. 5 Crown Palm/Banyan 1 hour	Transitioning to Direct Service Provision: Legal Considerations Ira Coveler & David Manley, Coveler & Peeler Cypress/Portia 1 hour	Questions? Ask a Lawyer, Part 1 Ken Campbell, Burns Anderson Jury & Brenner Zambezi/Nile 1 hour				
10:45 am	Refreshment Break in Exhibit Hall • Kilimanjaro Ballroom								
11:15 am- 12:15 pm	Legislative Boot Camp/Third Tuesday Prep John Carlton, The Carlton Law Firm Kalahari I/H 1 hour (LP)		Expanding Services - Automatic Aid Agreements Chief Chris Barron, Travis County ESD No. 5 Crown Palm/Banyan 1 hour	Transitioning to Direct Service Provision: Operational Issues Chief Mike Montgomery, Harris County ESD No. 16 Cypress/Portia 1 hour	Questions? Ask a Lawyer, Part 2 Ken Campbell, Burns Anderson Jury & Brenner Zambezi/Nile 1 hour				
12:15 pm	Conference Adjourns								

Sessions marked with the following indicate that these sessions qualify for the Certified Emergency Services Commissioner program.

FR - Financial Reporting

RN - Records Retention/Management

RL - Robert's Rules Course

SP - Strategic Planning

EC - Ethics Course

LP - Legislative Participation