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COMMONWEALTH of VIRGINIA 

The Honorable John J. Welch, III 
Member, House of Delegates 
334 Lynn Shores Drive 
Virginia Beach, Virginia 23452 

My dear Delegate Welch: 

Office of the Attorney General 

Richmond 23219 
June 18,2001 

900 East Matn Street 
Richmond. Virginia 23219 

804 - 786 - 2071 
804 - 371 - 8946 TOO 

You ask whether chiropractors may lawfully provide physical therapy modalities as part of a 
treatment program for patients, and therefore, practice physical therapy. 

You advise that, since the enactment of Chapter 34.1 of Title 54.1, §§ 54.1-3473 through 
54.1-3483 of the Code of Virginia, 1 questions have arisen regarding whether chiropractors may lawfully 
perform physical therapy modalities on their patients. Chapter 34.1 creates an independent Board of 
Physical Therapy and removes the regulation of physical therapists and physical therapist assistants from 
the Board of Medicine.2 Chapter 34.1 also sets forth the requirements for the licensure of physical thera­
pists in the Commonwealth.3 You relate that chiropractors are not acknowledged by some as being law­
fully authorized to perform physical therapy on their patients. 

Section 54.1-2900, a portion of Chapter 29 of Title 54.1 governing medicine and other healing 
arts,4 defines the term "practice of chiropractic" as "the adjustment of the twenty-four movable vertebrae 
of the spinal column, and assisting nature for the purpose of normalizing the transmission of nerve energy, 
but does not include the use of surgery, obstetrics, osteopathy or the administration or prescribing of any 
drugs, medicines, serums or vaccines." This definition expressly excludes certain modalities, but other­
wise permits a broad range of practice, limited only to the twenty-four movable vertebrae of the spinal 
column and normalizing the transmission of nerve energy. Physical therapy as a treatment modality is not 
specifically excluded from this scope of practice, and chiropractors regularly have employed elements of 
this treatment modality in their course of practice. Similarly, the "practice of medicine or osteopathic 
medicine" is defined broadly to include "the prevention, diagnosis and treatment of human physical or 
mental ailments, conditions, diseases, pain or infirmities by any means or method."s Nothing is excluded 
from the permissible range of treatments that may be performed by these licensed practitioners. Doctors 
of medicine and doctors of osteopathic medicine, therefore, have employed elements of physical therapy 
in the course of their practice. 

12000 Ya. Acts ch. 688, at 1315, 1334-37 (adding Chapter 34.1 in Title 54.1 and repealing §§ 54.1-2942 to 
54.1-2948, relating to Board of Physical Therapy). 

2See Y A. CODE ANN. § 54.1-3473 ed. note (Michie Supp. 2000). 

3See, e.g., YA. CODE ANN. § 54.1-3477 (Michie Supp. 2000). 

4See Y A. CODE ANN. §§ 54.1-2900 to 54.1-2993 (Michie Rep!. Yo!. 1998 & Supp. 2000). 

5y A. CODE ANN. § 54.1-2900 (Michie Supp. 2000). 
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The General Assembly did not change the definitions of "practice of chiropractic" or "practice of 
medicine or osteopathic medicine" when it enacted Chapter 34.1 of Title 54.1. Additionally, the General 
Assembly did not express a clear intention to override existing provisions of law when it established the 
Board of Physical Therapy. It is axiomatic that the primary goal of statutory interpretation is to interpret 
statutes in accordance with the legislature's intent.

6 
Therefore, statutes must be construed in a manner 

that ascertains and gives effect to legislative intent.
7 

Such intent "'must be gathered from the words used, 
unless a literal construction would involve a manifest absurdity. ",f Finally, the el1tire statutory provision 
must be reviewed to ascertain legislative intent.s 

Based on the above, I am of the opinion that the statutory changes enacted by the General Assem­
bly in 2000 were not intended to change, and did nothing to change, the scope of practice of chiroprac­
tors, and I am further of the opinion that chiropractors may lawfully provide physical therapy modalities 
as part of a treatment program for patients and, therefore, practice physical therapy. 

With kindest regards, I am 

6:96/54-051 

Randolph A. Beal s 
Acting Attorney General 

6See Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983); 1999 Op. Va. Att'y Gen. 198, 
198. 

7 See Watkins v. Hall, 161 Va. 924, 930, 172 S.E. 445, 447 (1934). 

BWatkins, 161 Va. at 930, 172 S.E. at 447 (quoting Floyd v. Harding, 69 Va. (28 Gratt.) 401,405 (1877». 

9See Commonwealth v. Jones, 194 Va. 727, 731, 74 S.E.2d 817, 820 (1953) (noting that, to derive true purpose of 
act, statute should be construed to give effect to its component parts). 


